Къде изкупуват стари компютри?

При толкова бързо и експанзивно развитие на компютърните технологии този въпрос възниква доста често. Техниката, която сме ползвали с години, постепенно се износва, остарява морално и я заменяме с нова. Често настолни машини, лаптопи и монитори стоят изоставени с години по ъгли, шкафове или килери. Вече няма нужда от тях, но и не знаем как и къде да се отървем от непотребната техника.

Изкупуване на компютри

Обърнете се към фирми за компютри втора употреба

Обикновено старите десктопи и лаптопи се търсят там, където бизнесът е свързан с продажба на употребявани машини. Една от водещите фирми в това отношение е PCLife, един от надеждните магазини в България за реновирана използвана техника. Там могат да ви предложат следните варианти за изкупуване на компютри:

  • Изкупуване на работещ компютър
  • Изкупуване на неработещ компютър
  • Изкупуване на компютърни части

В зависимост от това как се оценява предадената от вас техника, в замяна получавате ваучер за пазаруване в рамките на същия магазин. Подобна е практиката и в други фирми, които предлагат компютри втора ръка, като Best PC например. Има обаче и други…

Схеми за изкупуване на компютри

Повечето хора държат да получат пари в брой в замяна на старата техника, дори и сумата да е скромна. При такова изискване от страна на клиента могат да се открият следните опции.

  • Изкупуване на килограм. Тази опция е почти задължителна за машини и компоненти на повече от 8-10 години, тъй като частите и технологиите вече са безнадеждно остарели. Оценяването става на база теглото на отделните компоненти като дънни платки, карти, CD устройства. Не може да се очаква висока сума при изкупуване на компютри, чието време отдавна е изтекло.
  • Приемане на оригинални конфигурации. Когато машината е маркова и всички компоненти по нея са оригинални, това дава възможност за по-добра възвръщаемост. Така например фирми като Izone се занимават само с изкупуване на компютри от доказани марки, а не такива, сглобявани от разнородни компоненти.
  • Търг за машини и части. Някои търговци и сервизи организират своеобразни аукциони за части и компютри втора употреба. Обявявате какво предлагате (цяла машина или конкретен компонент), от компанията пускат обява или директно ви свързват с купувач, който търси точно това, което вие имате. По този начин действат например от SofiaComputers.

Ясно е, че за да бъде дадена оценка на старата техника, тя трябва да бъде огледана от специалисти. Можете да я закарате до съответния сервиз или магазин, да извикате екип на място или да изпратите компютъра или частта по куриер (най-често за ваша сметка). Практиките са различни при отделните фирми за изкупуване на компютри, като някои от тях предлагат всички изброени опции.

5 (100%) 2 votes

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *