Дървообработващи инструменти – видове и предназначение

Дървообработващи инструменти – видове и предназначение

Работата с дърво изисква умения, подготовка и необходимото оборудване. Разбира се, иска се също така да се влага и страст в тази дейност, тъй като буквално става дума за материя на жив организъм, макар и вече след края на биологичния му цикъл. Какви точно дървообработващи инструменти са необходими? Това зависи най-вече от спецификата на работата. Някои процеси са по-груби и по-шумни, като изискват и повече енергия (или физическа сила), докато при други става дума за много фина обработка на повърхността.

Какво откриваме в дърводелския цех?

Майсторите в тази професия са наясно какво е необходимо за удовлетворяващи резултати. В един професионален цех обикновено се срещат следните дървообработващи инструменти, а те са достъпни и на пазара, включително и в онлайн магазините:

 • Трион;
 • Циркуляр;
 • Фреза (Оберфреза);
 • Банциг;
 • Бормашина;
 • Винтоверт;
 • Ъглошлайф.

Тук изброяваме само уредите, които работят с източник на енергия, били те електрически или акумулаторни. Списъка с дървообработващи инструменти можем да допълним и с редица ръчни като ножовка (или ръчен трион), пила, чук, ренде (но има и електрическо такова), менгеме, длето и други. Цялостното оборудване на дърводелеца е доста комплексно, тъй като дейностите са разнообразни, а за тях са необходими различни машини и пособия. Също така трябва да уточним, че бормашината, винтовертът и ъглошлайфът, споменати по-горе, имат приложение и в много други сфери, но се използват и за обработка на дървесина.

Какви видове триони използват майсторите?

Основният инструмент за рязане е трионът, бил той ръчен, електрически и акумулаторен. При кабелните или безжичните варианти се срещат и вариации според функцията, която изпълняват. Разграничение се прави и според режещата повърхност – има дискови, верижни, саблени.

По същество например циркулярът също е вид трион – по-конкретно дисков трион. Използват се както стационарни, така и мобилни дървообработващи инструменти от този вид. Преносимият циркуляр дава възможност за използване на различни места, докато неподвижната машина е предназначена основно за рязане на големи дървени масиви и плоскости.

При електрическите или акумулаторните триони срещаме и други опции. Особено полезен може да бъде при специфични операции прободният трион. Неговото предназначение е да изрязва прорези или отвори в средата на дадена плоскост, без да се нарушава целостта на дървесния материал около точката или района на обработка.

Как се оформят детайлите?

Прободният трион може да направи дупка в средата на маса например, ако имаме такива намерения. А как се оформят по-фините елементи при обработка на дървесината? Има вариант да се използва чук и длето, но това е доста трудоемко, а и някак звучи по-подходящо за каменоделската професия. По-ефективна опция е употребата на ъглошлайф или фреза. При добре познатия флекс трябва да се използват специални дискове за дърво, с които ръбовете и ъглите могат да се оформят по желания начин. Когато искаме да обърнем още по-голямо внимание на детайла, то тогава на помощ идва фрезата. Тази машина може да работи и с други материали – основното предназначение е при видовете метали, но върши работа и при оформяне на дървени повърхности.

А тази дейност изисква и много консумативи. Майсторите в цеха, освен споменатите дървообработващи инструменти, притежават и редица приставки и допълнения към основния уред като:

 • Дискове;
 • Шкурки;
 • Четки;
 • Ролки;
 • Шлифовъчни валяци;
 • Втулки.

При верижните триони понякога трябва да се сменя веригата, има варианти и да се заточва. Но все пак новите и модерни модели обикновено са конструирани така, че да издържат дълго на сериозно натоварване.

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *