Вермикулит – свойства, с които е полезен за почвата

В днешни дни за селското стопанство и земделието множество продукти, които имат за цел да обогатят почвите, в които се отглеждат растенията. В България изключително популярен е почвен обогатител, по-известен като вермикулит. Представлява минерална смес, която се състои от хидро слюда комбинирана с магнезиево-железни елементи. В повечето случаи този продукт е от формирани вермикулит плочи, подлежащи на последваща обработка, която се трансформира в гранули или люспи.

Какви са свойствата на вермикулита?

Основното предимство на този тип почвена съставка е порестата структура, която е характерна за нея. По този начин се постига аерация на почвата, а това води до добре балнсиран водно-въздушен състав. Трябва да отчетем, че това не се дължи само на рехавата структура, но и поради факта, че се абсорбират течности.

Вермикулита за растения се отличава с чудесни свойства, когато става въпрос за абсорбирането на течности. Той предпазва растенията от изсъхване, а паралено с това пък те не стигат и до максимално овлажняване. По този начин се постига ефективност в градинароството, тъй като по-рядко реколтата има нуждата от поливане.

Вермикулит може да се използва и като добавка към определени видове тор. Той подпомага функциите на торта, защото съставните му елементи не се отделят едновременно, а се базират на ефективно контролирани порции.

Вермикулит – какви са неговите основни характеристики?

Този почвен обогатител няма миризма, поради което може да приемем, че той няма влияние върху прекия аромат на почват. Понижава шанса растенията да загният, тъй като той минизимира тази опасност и за себе си.

Вермикулита работи устойчив спрямо влиянието на микроогранизми, а по този начин се намалява значително опасността растенията да бъдат заразени. Това е продукт, който може да обобщим, че не привлича насекомите и гризачите, При грижа за реколтата с вермикулит се забелязват много на брой ползи.

Плочите от вермикулит не водят до неприятни странични ефекти и също така не са токсични Притежават неутрално рН, което намаля киселинността на много киселите почви. С този безценен помощник се постигат оптимални условия за отглеждане на растения.

Има различни спецификации от вермикулит за цветя, за селскостопански култури, за фиданки и други цветя. Вермикулит за растения има в много вариации, едни от които са вермикулит плочи (цена, за които можете да получите в специализиран гроу шоп).

Вермикулит – Цена и ползи от използването му

Той се прилага като добавка към глинени почви, за да бъдат направени по-рехави. При добавяне към песъчливи почви се цели ефекта на запазване на влагата в тях. Вермикулита може да спомогне за намаляване киселинността на почвата, както и за нейната соленост.
Когато има сезони с високи валежи, този продукти има широка употреба в генерирането на ползи от намаляването на риска от прекомерно овлажняване, а пък през зимните месеци се намалява риска от замръзване на кореновата система на растенията. Това се дължи на на ниската топлопроводимост, с която се характеризира.

Търсейки изгодна за вермикулит цена, която да бъде в оптимално съотношение с неговото качество, може да обобщим, че това е продукт, който помага на градинарите по множество начин – като дренаж, насипна почва, хидрогел, мулч, дренаж и т.н.

вермикулит от GrowMall.bg

Това е подходящ почвен обогатител, който се добавя като прах към торове, в продукти, които служат за защита от плевели или вредители. Приложението му за обогатяване на почвите и балансираното поддържане на нивата на аерация и влажност, го превръщат в безценен помощник.

Вермикулита подобрява усвояването на хранителни вещества и води до ефективно намаляне на поливането и торенето. Той се използва в химичната индустрия, в промишлеността, в селското стопанство и в стандартното отглеждане на цветя, включително дръвчета, селкостопанска реколта и т.н.

5 (100%) 1 vote

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *